Yönetmenliğini Stanley Kubrick n yaptığı The Shining | — , 1980 – ABD , İngiltere yılında çekildi ve tarihinde gösterime girdi. de çekilen film için IMDB den izleyicilerden 8.9/10 puan aldı. Başrollerinde Jack Nicholson , Tony Burton , Shelley Duvall , Danny Lloyd , Scatman Crothers gibi isimlerin olduğu filmin senaryosunu yazdı. Filmin konusu ise Sinema tarihinde her yaptığı filmin bir türün en başarılı örnekleri arasına girdiği yönetmen Stanley Kubrick’in korku-gerilim türünde yarattığı şaheserdir.
Film Jack isimli bir yazar (Jack Nicholson), Wendy isimli karısı (Shelley Duvall) ve Danny isimli (Danny Lloyd) çocuğundan oluşan Torrance ailesinin yazarın romanını yazabilmesi için ıssız bir otelde inzivaya çekilmeleriyle başlar. Çocuğun telepatik güçleri onun otelin geçmişindeki rahatsız edici görüntüleri görmesine neden olur. Yazar baba da aynı şekilde otelin hayaletleriyle diyaloğa geçmesiyle birlikte yavaş yavaş çıldırma noktasına gelir.
Filmin devamı ile ilgili daha detaylı bilgi vererek izlememiş olanları bu keyiften mahrum etmek istemediğimden konu kısmını bu kadarla sınırlı tutuyorum.
Filmle ilgili detaylar da en az filmin kendisi kadar efsaneleşmiştir. Filmin geneli özellikle de Jack Nicholson’ın sahnelerinin çoğu doğaçlama çekilmiştir. İddia edilir ki Shelley Duvall tekrarların sayısı yüzünden sonunda çok az konuşmayla pasif bir oyuna dönmüştür -ki bunun filmdeki karaktere tam uyum sağladığını belirtmek gerekir. Yine filmde inanılmaz bir performans sergileyen çocuk Danny Lloyd’un filmin korku filmi olduğundan haberi olmadan film tamamlanmış ve bu kadar iyi performans göstermesine rağmen biyoloji öğretmenliği yaparak hayatına devam etmiştir (Bu çocuk Stanley Kubrick tarafından 5000 -beşbin- çocuk arasından seçilmiştir). Filmin afişinde de kullanılan kapı kırma sahnesi ilk çekimde kolay kırılması için ince çürük tahtalardan yapılmış ama Jack abimizin bu kapıyı tek vuruşta tuzla buz etmesi sonucu filmde orjinal kapının kırılma sahneleri kullanılmıştır. Stanley Kubrick bu filmin çekimine 1.3 milyon feet film harcamış – tekrar çekim sayısını siz düşünün…
Filmin ismi olan “shining” çocuğun telepatik güçleri düşünüldüğünde türkçeye “aydınlanma” olarak tercüme edilmesi gerekirken Jack karakterinin çıldırması ve ‘shining’ kelimesinin ‘parlama’ anlamından dolayı bir korku filmine daha çok yakışacağı düşünülen ‘Cinnet’ ismiyle tercüme edilmiştir.
The Shining Türkçe Dublaj İzle
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder